Vanaf het begin wegseizoen 2011 (1 maart) zal er gewerkt gaan worden met chipmeting. Het chipmeetsysteem is geen nieuwe techniek in de wielersport, de firma Romers uit Limburg werkt hier al jaren mee. Dezelfde chiptechniek wordt overgenomen door de KNWU. Het bedrijf die gaat zorgdragen voor de hardware en software voor de chipmeting binnen de KWNU is MyLaps.
Elke fietsende licentiehouder (m.u.v. de discipline fietscross en jeugd mountainbike) van de KNWU zal verplicht worden gesteld om een chip op zijn/haar fiets te bevestigen (bij het veldrijden zal dit anders opgelost gaan worden) wanneer deze persoon zal deelnemen aan een nationale (categorie 2) wedstrijd. Deze chip kan besteld worden bij het bedrijf MyLaps waarbij de persoon de keuze mag maken om een chip te kopen of voor een jaar te huren. MyLaps is dus een volledig zelfstandig bedrijf dat geheel verantwoordelijk is voor de verzending en service van de chips. Deze service is 24 uur per dag, 7 dagen in de week.

De kosten zijn als volgt vastgesteld:
Koop € 85,00
Huur € 35,00 voor het eerste jaar. De daaropvolgende jaren zijn de kosten € 25,00.

Er zit bij koop 2 jaar garantie op de transponder. Bij huur heb je altijd garantie.
De transponder gaat ongeveer 3 tot 5 jaar mee.
De plaats waar de chip geplaatst gemonteerd dient te worden is de voorvork. Omdat niet elke voorvork hetzelfde is en er dus niet exact gemeten wordt, zullen de eerste 5 plaatsen in een einduitslag beslist worden door de aankomstrechter met behulp van de fotofinishapparatuur.

Om de uitslag verder op te maken moet er apparatuur aanwezig zijn om de chips uit te lezen. Deze apparatuur bestaat buiten de chips nog uit 3 elementen; een lus, een decoder en een laptop met de juiste software. De districten dienen zelf te zorgen dat deze 3 elementen op elke nationale (categorie 2) wedstrijd binnen het betreffende district aanwezig zal zijn. Afhankelijk van de nationale kalender zal er een verdeling van de chipmeet-units gemaakt worden.
Wanneer de 4 elementen (transponder, lus, decoder en laptop met de juiste software) met elkaar communiceren, zal er een uitslag worden opgemaakt.
De eerste 5 plaatsen zullen bepaald worden door de fotofinish, de overige plaatsen worden verdeeld door het chipmeetsysteem. Wanneer de uitslag bekend is, zal deze worden doorgezonden naar Mylaps en het Uniebureau van de KNWU, het KUVA systeem zal hiervoor niet meer gebruikt worden.

 

Verlengen transponder

De transponder is een jaar geldig. De datum is afhankelijk van de dag waarop de transponder aangevraagd is geweest. Het is dus niet zo dat deze van januari t/m december loopt.

Het is de bedoeling dat je zes weken voor het abonnement verloopt van My Laps automatisch een email krijgt met de vraag of je het abonnement wilt verlengen.
In werkelijkheid krijg je deze ong. een week voor afloop. Zorg dat je als je de mail binnenkrijgt snel de verlenging aanvraagt anders loop je het risico dat de transponder niet werkt als je een wedstrijd gaat rijden.
De verlenging die u kunt bestellen is geldig voor alle Flex transponders. Er wordt namelijk een link in vermeld die doet vermoeden dat het hier om een oranje chip gaat die bedoeld is voor het skaten.
De ProChip-flex skate en cycle zijn technisch identiek en kunnen overal ingezet worden waar een MyLaps prochip tijdwaarnemingsysteem is.
Zodoende is de verlenging gewoon voor het wielrennen geldig.

Mocht u meer informatie over de chipmeetapparatuur willen ontvangen, kijk dan even op www.mylaps.com.