Bij wedstrijden wordt door de jury vaak gecontroleerd of je verzet niet te zwaar is. Daarbij wordt gebruik van een meetlat of lange goot. Zo wordt de afstand gemeten die de fiets aflegt per omwenteling van de trapas.
Het verzet dat op een fiets zit, kan ook worden berekend:
Neem de omtrek van het achterwiel met opgepompte band, vermenigvuldig dit met het aantal tanden van het voortandwiel, en deel de uitkomst door het aantal tanden van het achtertandwiel. Dit is het toegestane verzet.
Het kan ook andersom: Vermenigvuldig het aantal tanden van het achtertandwiel met het toegestane verzet, en deel de uitkomst door de wielomtrek; afgerond naar beneden heb je dan het maximale aantal tanden van het voortandwiel.
Of: Vermenigvuldig het aantal tanden van het voortandwiel met de wielomtrek, en deel de uitkomst door het toegestane verzet; afgerond naar boven heb je dan het minimale aantal tanden op het achtertandwiel.

Categorie

Weg

Baan

Veld

Belgie

Nieuwelingen

7.01m

7.01m

7.01m

6.94m

Nieuwelingen meisjes

7.01m

7.01m

7.01m

6.94m

Junioren

7.93m

7.93m

vrij

 

Junioren vrouwen

7.93m

7.93m

vrij

 

Hieronder vindt u de verzettentabel voor de nieuwelingen en junioren. Na invoer van de gegevens kunt u met de tabel de tanden-combinaties bepalen.
Verzettentabel nieuwelingen en junioren